Europa solidară - Împreună egali suntem mai puternici!

În faţa noilor provocări de securitate, este nevoie de o Uniune Europeana cu o singură viteză.

Trebuie să fim parteneri egali şi să luăm împreună toate deciziile importante.

Doar aşa ne putem apăra, putem negocia parteneriate avantajoase şi putem asigura prosperitate pentru toţi cetăţenii europeni.

Europarlamentarii ALDE consideră că provocările cu care se confruntă UE trebuie să conțină abordări și răspunsuri liberale.

De aceea, vor realiza, în mod frecvent, proiecte concrete de consultare, de informare, precum și proiecte educaționale pentru ca cetățenii români să aibă un cuvânt mai greu în problemele europene și, în egală măsură, să aibă contribuții valoroase cu privire la problematicile proiectului european.

Prin acțiuni și proiecte care să implice activ cetățenii, vom da substanța Tratatului de la Lisabona prin creșterea încrederii cetățenilor (așa cum ne indică și ultimul Euro Barometru de la finalul anului 2018);

Pentru europarlamentarii ALDE, UE nu este numai un construct socioeconomic, ci este, dincolo de toate, o comunitate de scopuri, destine, responsabilități, precum și o comuniune de identități multiple;

Europarlamentarii ALDE vor pleda pentru o Uniune centrată pe cetățean și care aparține cetățeanului;

Pentru ALDE, UE are misiunea de a sprijini fiecare stat membru pe drumul progresului economic, social și politic într-un mod egal şi solidar;

UE are nevoie de mai multă unitate și solidaritate între toate statele membre, iar ideea unei Europe cu două viteze nu face decât să adâncească clivajul Vest–Est.

Angajamentul față de valorile europene trebuie să constituie o nevoie socială și un mesaj pe care cetățenii români doresc să-l trimită. Demnitatea, libertatea, drepturile omului și egalitatea sunt valori incontestabile. Românii doresc să fie respectați, tratați în mod egal, vor drepturi și libertăți depline, atât în calitate de cetățeni români, cât și ca cetățeni europeni.

Criza migraţiei şi ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă doar câteva din cele mai recente exemple care au scos în evidenţă consecinţele contestării valorilor şi principiilor UE. Cu toate acestea, ideea unei Europe cu două viteze reprezintă, fără îndoială, pe lângă toate aceste crize, o altă preocupare pentru unele state membre.

Europarlamentarii ALDE consideră că trebuie depuse toate eforturile politice pentru a susține, fără echivoc, un sistem european care să creeze mai multă coeziune între toate statele membre și, bineînțeles, mai multă solidaritate între reprezentanții cetățenilor tuturor statelor membre în Parlamentul European.